Ratunku!!!

Systemy operacyjne, języki programowania, gry i hardware, czyli wszystko, co powinno doprowadzić każdą pryszczatą pipę w okularach jak denka od słoików do stanu wrzenia.

Moderator: XmichassX

User avatar
Zgniłek
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 2326
Joined: 07-08-2006, 23:01

Postby Zgniłek » 21-05-2011, 01:05

Nie no, udało się pierwszym (dzisiaj) razem, z pomocą tutoriala-dla-debili:

TAK MASZ WPISAĆ:

vista:
klikasz start/ w linijce "wyszukaj" wpisujesz cmd i klikasz enter
i w tym czarnym oknie wpisujesz ipconfig/ all gdzie po ipconfig jest jedna spacja....
i wtedy wklejasz na imageshack screen z parametrów połączenia lokalnego( jak nie wiesz którego to wklejaj wszystkie po kolei)

oczywiście robisz to jak jesteś podłączona do modemu aster

jak już to zrobisz to odpinasz kabel z modemu aster i wpinasz do portu routera oznaczonego 1

zrestartuj router a następnie komputer

jak komp się uruchomi to daj mu z 5min, niech sie ogarnie

otwórz przeglądarkę najlepiej IE i wpisz w pasek adresu 192.168.0.1 i kliknij enter

otworzy sie okienko w ktorym podajesz user name i password

jako user wpisujesz "admin" a pole password zostawiasz puste i klikasz log in

klikasz w routerze setup, manual setup...
internet connection type: dynamic IP
w zakłądce piętro niżej dynamic ip internet connection type klikasz clone mac adress i na dole zatwierdzasz save settings

bierzesz kabel z pudelka od routera i wtykasz go jedna strona do modemu aster a druga strona do routera do wejscia oznaczonego internet

wylacz router, modem aster i komputer

wlacz modem aster, odczekaj chwile az sie zaloguje ( dla swietego spokoju 5min)
wlacz router i odczekaj z minute i wlacz komputer
zobacz czy dziala net...
jesli nie dziala to zalogujesz sie jeszcze raz na swoj router, klikniesz zakladke status i zrob screena

napisz tez jaki masz modem astera..poszukaj jakiego oznaczenia na panelu przednim

prościej już się nie da wytłumaczyć...po takiej instrukcji to moj router sam by się ze wstydu skonfigurował

pzdr



Nie mam visty tylko xp i w przepisie nie było nic o wspomnianych ttl-ach, a widać z tym był problem. Tak czy owak dzięki, choć to dopiero początek podróży, bo jutro będę sprawdzał, czy sześcioletnia karta sieci bezprzewodowej w komputerze składanym z różnego rodzaju złomu załapie sygnał :-D
WE ARE 138

"nie rozumiem po chuj było Polakom eksterminować ŻYDÓW za kształt nosa"

User avatar
parmezan
Ksenofob
Ksenofob
Posts: 590
Joined: 15-11-2007, 19:40
Location: Wrocław

Postby parmezan » 21-05-2011, 01:15

Zgniłek wrote:Nie no, udało się pierwszym (dzisiaj) razem, z pomocą tutoriala-dla-debili:


Zgniłek wrote:w przepisie nie było nic o wspomnianych ttl-ach, a widać z tym był problem


(...)Wyrazy wdzięczności przyjmuję w formie płynnej, a gardło mam raczej pojemne(...) :mrgreen:
Yul Brynner was a skinhead.

User avatar
Zgniłek
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 2326
Joined: 07-08-2006, 23:01

Postby Zgniłek » 21-05-2011, 01:26

jak jesteś taki mądry to opracuj system przelewów internetowych i nie o pieniądze chodzi <8)
WE ARE 138



"nie rozumiem po chuj było Polakom eksterminować ŻYDÓW za kształt nosa"

User avatar
parmezan
Ksenofob
Ksenofob
Posts: 590
Joined: 15-11-2007, 19:40
Location: Wrocław

Postby parmezan » 21-05-2011, 01:34

eeee yyyyy ?????
żart kurwa, żart

edit:
O kurwa, ale ze mnie młot, dopiero teraz załapałem.
Na swe usprawiedliwienie mam tylko tyle że od tygodnia siedzę w robocie po 10 - 12 godzin i powoli zapominam jak się kurwa nazywam.
Yul Brynner was a skinhead.

Kasza
silny człowiek na trudne czasy
silny człowiek na trudne czasy
Posts: 2506
Joined: 08-08-2006, 19:31

Postby Kasza » 21-05-2011, 11:16

już wiem w czym rzecz, mój router domyślnie ma włączone oszukiwanie ttl :oops:
Grisza wrote:Czechosłowacja to stan umysłu!

User avatar
skorpion
el machete
el machete
Posts: 3265
Joined: 04-09-2006, 13:28

Postby skorpion » 05-07-2011, 12:00

mam problema z toshibą sattelite pro a10
coś mu się zjebało i nie wiem co. zaczyna się cholernie nagrzewać, ale dzieje się często już nawet w biosie. po prostu sie nagrzewa i stop. raz na jakiś czas uda mi się odpalić minta z gnome, a tam w info pokazuje mi na starcie temperature 70 stopni. w serwisie wymienili procka na słabszego (1,8) i nie wyłaczał się, ale za to mulił. wiec to nie był procek i dalej został 2,2. wiec magiki powiedzieli, że to wina płyty głównej. wiec zakupiona została płyta główna, na której również się przegrzewał i co sie okazało - ta nowa płyta z całkowicie innymi podzespołami zachowuję się już jak poprzednia - wiec coś zjebało płytę główną. zasilacz pracuje dobrze. nie mam pojęcia co sie mogło zjebać - zasilanie na płycie?

układ chłodzenia przenosi ciepło gorącego procesora i zauważyłem, że silniczek wiatraczka też się grzeje, ale może to normalne

User avatar
Polska77
Bronisław 88
Bronisław 88
Posts: 1332
Joined: 07-08-2006, 22:21
Location: Inąd
Contact:

Postby Polska77 » 05-07-2011, 12:28

w robocie miałem słuzbowa toshibe i dziąło sie to samo - grzała sie a jak osiągała pewien stopien nagrzania zawieszała sie w pizdu. komp latał do serwisu z 3-4 razy aż wkoncu dali mi innego kompa a z tamtym niewiem co sie stało... przejebane - nie ma nicbardziej wkurwiajacego...
[scroll]ImageKoleś Git! Pierdoli Zasady, nie jest Frajeeereeeem![/scroll]

User avatar
Tradycja
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 5703
Joined: 15-06-2007, 10:02

Postby Tradycja » 05-07-2011, 13:55

Edit: Jebnęłam się i napisałam w nie tym temacie.
Image

User avatar
skorpion
el machete
el machete
Posts: 3265
Joined: 04-09-2006, 13:28

Postby skorpion » 05-07-2011, 14:54

no nie wiem, napiszę na elektrodzie. może powoli dojdę co jest zjebane, żeby mi nie skasowali znowu "za diagnozę", tylko za naprawę, o ile się to opłaca
Kiedy nadejdzie moja godzina ułóżcie moje ciało twarzą do dołu, żeby wszyscy, którzy mnie nie lubią, mogli mnie pocałować w dupę.

User avatar
TwojStary77
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 3805
Joined: 18-08-2009, 18:49
Location: Landsberg an Warthe

Postby TwojStary77 » 15-11-2012, 09:46

nie chce zakładać nowego tematu, a ten się chyba nada,
panowie grafikowie, powoli zaczyna mi doskwierać brak tych 3 cali w monitorze, a i moje LaCie już swoje lata mają, więc zastanawiam się nad wymianą tego dziadostwa,
mój jako taki typ:
http://allegro.pl/monitor-lcd-24-hp-lp2 ... 20060.html
kto może coś polecić? (poniżej 24 cali nie mam zamiaru zejść), coś doradzić przy wybieraniu monitura?
pierdolić ergonomie pracy, jakieś pivoty i chuje muje, ma mieć niezły czas odświeżania i kolory prima sort
no i zapomniałbym o najważniejszym. Ma kosztować mniej niż stówę <8)
za oba
Image

User avatar
Obywatel
Kat Królowej Azy
Kat Królowej Azy
Posts: 6757
Joined: 01-08-2006, 08:11
Location: z izby tortur
Contact:

Postby Obywatel » 15-11-2012, 12:01

Czas reakcji strasznie marny. Może smużyć w grach. Szukaj czegoś z 2 ms. Osobiście polecam Iiyamy - są tanie a dobre.
We the people, we'll surround you, we are rising up!
http://www.youtube.com/watch?v=NRE8Ve3Oit0
Liberty or death.

User avatar
Kuczi
Chuj Wcielony
Posts: 2292
Joined: 13-08-2006, 20:42

Postby Kuczi » 15-11-2012, 19:46

kup telewizor na hdmi i chuj:P
Walking on sunshine.

User avatar
TwojStary77
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 3805
Joined: 18-08-2009, 18:49
Location: Landsberg an Warthe

Postby TwojStary77 » 23-11-2012, 13:19

pierwszy raz bawiłem się w kupno domen na giełdzie, ile czasu trwa uwolnienie dns'ów? bo przypisanie na nowo to wiem, że do 30 godzin
a, jak coś kupiłem na premium.pl
Image

User avatar
Kicor
Eurosceptyk
Eurosceptyk
Posts: 155
Joined: 24-03-2007, 18:19
Location: LC/Newcastle

Postby Kicor » 01-07-2013, 15:16

O co chodzi ze sterownikiem HASP? potrzebuje tego ustrojstwa do odpalenia Alphacam. A tego na tej stronce jest od chuja i nie wiem za który się zabrać :/
Nie bądź jak twojego ojca syn, daj się lubić .

User avatar
parmezan
Ksenofob
Ksenofob
Posts: 590
Joined: 15-11-2007, 19:40
Location: Wrocław

Postby parmezan » 01-07-2013, 22:40

HASP to klucz sprzętowy, zabezpieczenie antypirackie. Musisz dongla wetknąć w USB, by odpalić program. Sterowniki powinny być razem z programem. Chyba że masz program z alternatywnego źródła, wtedy czeka cię wyprawa do fascynującego świata porno, wirusów, trojanów i innego gówna w poszukiwaniu cracka. Jak jeszcze używałem windowsa do czegoś więcej niż tylko odpalania gier, to brałem cracki z astalavista.box.sk i crack.ms. Chyba nadal działają, ale czy znajdziesz tam, to nie wiem.
Yul Brynner was a skinhead.

User avatar
ślepy
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 3344
Joined: 02-10-2008, 14:18
Location: Rzeszów

Postby ślepy » 02-07-2013, 17:44

tam wejść bez porządnego antywirusa, firewalla i kojdona na chuju to pewna śmierć

User avatar
XmichassX
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 4056
Joined: 08-08-2006, 07:16
Contact:

Postby XmichassX » 01-11-2013, 13:33

Zainstalowałem sobie niedawno neta z UPC, 60 Mb/s, ale na moim laptopie za chuj z taką prędkością nie hula. Gry lagują, a torrenty lecą jak krew z dupy. Sprawdzałem na innych komputerach i prędkość jest normalna, wszystko zasuwa tak jak należy. O co może chodzić?
Image

User avatar
Mariuszy
Pracownik roku
Pracownik roku
Posts: 2525
Joined: 18-08-2006, 16:01
Location: Sieradz / London
Contact:

Postby Mariuszy » 01-11-2013, 14:10

na innych sprawdzałes przez wifi czy kabel?

User avatar
XmichassX
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 4056
Joined: 08-08-2006, 07:16
Contact:

Postby XmichassX » 01-11-2013, 16:38

Wszystkie tak samo, przez wifi. Kabla nawet tu nie mam.
Image

User avatar
cyberlola
Kobieta Informatyk
Kobieta Informatyk
Posts: 2057
Joined: 08-09-2006, 08:41
Location: Dolina Łez

Postby cyberlola » 07-01-2014, 21:50

Niech ktoś mądry powie jak usunąć Portal Artemis. Wyczytałam, że to jakiś chujowy trojan, ale z gogla nic nie rozumiem i nie wiem jak to wywalić. W usuń/dodaj programy tego nei pokazuje, w dodatkach przeglądarki też. POMOCY!!!!
Poznasz ludzi mądrych i wielkich
i skurwysynów, którym alkohol i cynizm
przeżarły mózg i trzewia,
lecz dzięki temu poznasz zło i dobro.

------
MIĘSO! :twisted:

duszek Jerzy
Eurosceptyk
Eurosceptyk
Posts: 231
Joined: 12-12-2013, 15:24

Postby duszek Jerzy » 07-01-2014, 22:27

Chciałbym pomóc,tylko nie bardzo się znam.Może twardy dysk trzeba wymienić?

Golden
Eurosceptyk
Eurosceptyk
Posts: 166
Joined: 04-02-2011, 15:09
Location: Poznań

Postby Golden » 08-01-2014, 22:19

Image

User avatar
Tradycja
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 5703
Joined: 15-06-2007, 10:02

Postby Tradycja » 15-01-2014, 10:34

Dobrzy ludzie!

Znów się przeprowadziłam i tym razem strzeliłam sobie w kolano, bo przeprowadziłam się do świeżo wybudowanego budynku, który nie jest jeszcze podłączony do sieci, tak więc na razie mam tylko internet od Aero2. Jutro mają przyjść monterzy, żeby zainstalować mi ustrojstwo do radiówki. I teraz pytanie: czy naprawdę muszą oni borować mi w ścianie? To wynajmowane mieszkanie, w dodatku mamy zamiar wynajmować je dość krótkoterminowo, a więc wolałabym nie wprowadzać właścicielowi takich zmian jak dziura od balkonu do dużego pokoju. Z drugiej strony mój Ljuby i ja pracujemy przez Internet, a Aero2 czasem po prostu nie działa. Potrzebujemy jakiegoś w miarę stabilnego połączenia.

Widzę dwa sygnały tej firmy od radiówki na moim zwykłym laptopie w dużym pokoju. Czy nie dałoby się tego dziadostwa ustawić wewnątrz pokoju? A jeśli nie, to czy nie ma szansy połączyć się z ustrojstwem na balkonie bezprzewodowo? Chciałabym cokolwiek wiedzieć, żeby nie wyjść na idiotkę - faceci przychodzą montować jutro, a ja nie chcę robić Rejtana o tę ścianę, jeśli nie ma innej możliwości niż wyrwanie przez nią dziury.
Image

User avatar
ślepy
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 3344
Joined: 02-10-2008, 14:18
Location: Rzeszów

Postby ślepy » 15-01-2014, 12:49

w nowym bloku powinno być wyprowadzone gniazdko do internetów, podłączone do polpaka w piwnicy/na klatce (czy jak się to ustrojstwo nazywało) i poprowadzone światłowodami gdzie trzeba w nie antenka na balkonie :>

User avatar
Tradycja
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 5703
Joined: 15-06-2007, 10:02

Postby Tradycja » 15-01-2014, 14:31

No ale nima, a ja muszę Internety mieć już teraz. <:'(
Image

User avatar
Corve
Konto usunięte na prośbę użytkownika
Posts: 1611
Joined: 08-08-2006, 10:33
Location: sektor U
Contact:

Postby Corve » 27-02-2014, 18:41

Mam pytanie do kumatych w temacie.

Chodzi o zapis dokumentów z excela i worda do formatu .pdf za pomocą programu PDF Creator.
Co zrobić czy jak ustawić ten program ( a może inny ) aby otrzymane pliki w pdf-ie nie były aktywne. Krótko mówiąc - aby wyglądały na zeskanowane dokumenty. Sprawa na wczoraj. :cry:

User avatar
PPC
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 6904
Joined: 21-07-2007, 09:40

Postby PPC » 27-02-2014, 23:30

przeciez i w wordzie i w excelu mozesz zapisac jako plik pdf, ktory nie jest aktywny i nic w nim juz nie mozna mieszac
-Pewna znana krytyk, dyrektorka poważnego muzeum w Pradze, napisała "Przeszkadza mi skłonność Saudka do kiczu. Co by jej Pan odpowiedział, gdyby nadarzyła się okazja"

-Ona wie, co bym jej odpowiedział, bo to była moja kochanka. I jej córka także.

User avatar
Corve
Konto usunięte na prośbę użytkownika
Posts: 1611
Joined: 08-08-2006, 10:33
Location: sektor U
Contact:

Postby Corve » 27-02-2014, 23:49

Nie masz racji. W takich pdf-ach można spokojnie kopiować zaznaczony tekst lub wklejony obrazek... tu chodzi by tego nie dało się zrobić tak jak w pdf-ach ze skanera.
No ale szukałem i doszedłem. Zapis-druk w PDF Creator w formacie TIFF, a później jak się wyświetli plik graficzny jeszcze raz druk ale już w docelowym formacie pdf. Tu, cierpi jakość... no ale mniej więcej o to chodziło.

User avatar
Bonzdriver
100% Conservative Punk
100% Conservative Punk
Posts: 3138
Joined: 07-08-2006, 23:06

Postby Bonzdriver » 27-02-2014, 23:57

Powinno się też to udać z print screena, bardzo prostą drukarką jest też http://www.dopdf.com/pl/
Nie rzecz w tym by zabić, żydów gazem truć,
lecz wygnać ich stąd wszystkich.
Oto nasz cel i trud.

duszek Jerzy
Eurosceptyk
Eurosceptyk
Posts: 231
Joined: 12-12-2013, 15:24

Postby duszek Jerzy » 19-07-2014, 07:09

Nie mogę dodać podpisu w profilu.Jak tego dokonać?


Return to “Komputery”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest