wykrent7 wrote:linki są dwa i każdy do innych utworów
to dobrze, że nie do takich samych, bo różnorodność jest siłą każdego artysty.
wiele fragmentów zapowiada spory talent, a już na pewno świadczy o bogatej wyobraźni, choćby anatomicznej.
mam na myśli na przykład wizję serca, które potrafi zobaczyć włosy, a równocześnie umie klęknąć komuś na kolanie (!):
Widząc twe włosy rozwiane
Serce mi klęka na kolanie
to nie koniec fizjologicznych analogii. na czytelnika czeka również obraz życiodajnej mocy, która, prawdopodobnie wbrew dietetycznym wysiłkom, nie jest w stanie schudnąć:
o tej prawdzie co wypływa jak z żyznego źródła
co pilnuje aby życiodajna moc nigdy nie schudła
nie wróży to życiodajnej mocy zbyt dobrze, bo autor nie jest życzliwie usposobiony do otyłych. w innym tekście powiada z niesmakiem:
Od zawsze rządzą tobą
bezwzględne grubasy
a nawet:
Wybijmy wszystkich
grubych waszmości
strasznie podoba mi się surrealistyczna wizja zbiurokratyzowanego lasu, w którym "kwitną kwity":
tak kwity kwitną
na każdej skarpie
podmiot liryczny jest obdarzony nie tylko przepastną wyobraźnią, ale także niezwykłą wrażliwością. piękno potrafi wyłowić nawet w fakcie, że gołąb wysrał mu się na pole:
Sfrunęła gołębica
Na moje pole i ziemię
Serce poruszyła
Użyźniła glebę
nie brakuje też momentów żartobliwych, np.:
Kiedy tam kotwiczę
Z bólu moralnego krzyczę
(czyżby zainspirowane przez Golec Uorkiestrę)
albo:
pewnie gdzieś polują
na czarnego człeka
kopią na chodniku
zwłoki człowieka
to do ciebie wołam
akceptuuuuujj czloooooooooowiekaaaaa
zwraca uwagę archaizująca stylistyka tych utworów. oprócz pogróżek pod adresem "grubych waszmości" przeczytamy m.in., że:
"gęste gwiazdy świecą bielą co dodają ci urody niczym welon""nasz najmilejszy""spojrzeć w twoje lice""czasem dukatów zabraknie""mój miły panie""pomóż pannie zapłakanej, może ona bożym darem"etc.
dzięki temu teksty tchną ulicznym autentyzmem i można je (według mnie) odbierać jako hołd dla twórców takich jak Sęp Szarzyński czy Jan Andrzej Morsztyn.
gdyby z kolei był z nami jeszcze Ziggy, na pewno przypadłoby mu w tej twórczości do gustu poczesne miejsce winyli:
Dusze bojowników są na winylu
Pokarzcie im wszystkim
Kolekcję swych winyli
Patrzcie im w oczy
I się głośno śmiejcie
ten tekst był jego nieuświadomioną dewizą...
muszę być wprawdzie szczery - nie wszystkie teksty zrozumiałem.
np. mimo różnorakich wysiłków nie odszyfrowałem, co może znaczyć:
Dbaj o dzieci i o młodzież
Choć nie wiedzą co jest w modzie
Wypij piwo z nieznajomym
Nie bój się omijać wody
albo:
Dobry bóg wie
Że twe serce jak diadem
a czy dobry bóg wie, co to znaczy? bo ja np. nie mam pojęcia, jakie to jest serce "jak diadem".
rozumiem oczywiście, czym jest diadem, nie jest jednak dla mnie jasne, które cechy diademu pozwalają się metaforycznie przełożyć na jakieś właściwości ludzkiego serca.
Jak wilk o północy wyje o poranku
Tak ja się użalam się do pustej szklanki
Bo to co kiedyś jakąś wartość miało
Że to s,ą mrzonki dziś się okazało
Wszystkie marzenia i moje aspiracje
Dociera do mnie że tylko bóg… MA RACJE
Byłem zawistny i chciałem świat zmieniać
Ale zapomniałem że przemoc rodzi przemoc
ten kawałek moim zdaniem Analogsi mogliby wziąć.